مقدمه
آفلاتوکسین شامل چهار نوع اصلی B1 و B2، G1 و G2 می باشد که دو محصول متابولیک به نام M1 و M2 نیز می تواند در فراورده های دام و خوراک انسان یافت شود.
آفلاتوکسین ها به طور کلی توسط قارچ های ASPERGILUS.FLAVOUS و ASPERGILUS .PARASITICUS تولید می شوند. که از میان آنها آفلاتوکسین B1 سمی ترین و موتاژن ترین نوع آن بوده که بیشترین فراوانی در دانه ها را دارا می باشد. محصولاتی که دائما در معرض آلودگی با آفلاتوکسین می باشند، عبارتند از گوجه فرنگی، چیلی، ذرت، دانه پنبه، ارزن، بادام زمینی، برنج، سورگوم، دانه های آفتابگردان، آجیل ، گندم و انواع ادویه جاتی که برای مصرف انسان یا حیوانات کاربرد دارند.
علائم بالینی مشاهده شده در انسان ناشی از مصرف سم افلاتوکسین عبارتند از استفراغ، درد شکمی، ضایعات حاد کبدی مانند ادم ریوی، لرزش عضلانی، کما، تشنج و مرگ با ادم مغزی و درگیری اندامهایی شامل کبد، کلیه و قلب. همچنین این سم می تواند باعث ناباروری ، سیروز و سرطان کبد شود.
اندازه گیری آفلاتوکسینB1
اهمیت زیادی دارد، چرا که این سم قارچی میتواند طیف وسیعی از مواد غذایی را آلوده کند و انسان همواره در معرض دریافت این سم میباشد. قارچهای مولد آفلاتوکسین میتواند بر روی تخم، ساقه و برگ گیاهان مورد استفاده انسان و حیوان ونیز محصولات گوشتی و لبنیات تولید آفلاتوکسین بنماید. لذا یکی از راه های اصلی ورود این سم به بدن مصرف مواد غذایی آلوده میباشد.
از جمله اثرات بیولوژیک آفلا توکسین B1 میتوان به مهار سنتز اسید های نوکلئیک، مهار سنتز پروتئین، اتصالات ماکرو مولکولی، جهش زایی، تراتوژنسیتی، سرطان زایی و … اشاره کرد.
در ضمن آفلاتوکسین B1 از قویترین هپاتوکارسینوژنهای شناخته شده است. به همین دلیل شرکت پژوهشی تولیدی روژان آزما اقدام به تولید تست سریع تشخیصی آفلاتوکسین با روش انجام آسان و کم هزینه کرد، و پس از طی مراحل تحقیقی و پژوهشی موفق به اخذ مجوز تولید و فروش این محصول شده است.
آفلاتوکسین B1
بسته 40 عددی
حد مرزی (CUT OFF) : 5 ppb
مدت زمان : 15 دقیقه
سم آفلاتوکسین موجود در شیر با پاستوریزه شدن از بین نمیرود
در نان های کپک زده آفلاتوکسین B1 وجود دارد که بر اثر تغذیه دام می تواند در بدن دام تبدیل به
آفلاتوکسین M1 گردد که در شیر وجود دارد و حتی بر اثر پاستوریزاسیون شیر نیز از بین نمی رود. بنابراین می تواند در شیرهای پاستوریزه نیز وجود داشته باشد. وجود آنتی بیوتیک یا باقیمانده داروها در شیر که می تواند ناشی از استفاده دارو برای درمان برخی بیماریهای دامی یا بمنظور کاهش بار آلودگی شیر خام (که غیر مجاز است) باشد، نیز در مصرف کننده عوارضی مانند مقاومت میکروبی به آنتی بیوتیک، آلرژی و حساسیت و اختلال در فرآیند تبدیل شیر به فرآورده های دیگر ایجاد کند. بنابراین برای ایمنی شیر پاستوریزه باید بهداشت دام و بهداشت تغذیه دام وکنترل کیفیت شیر خام را مدنظر قرارداد.
با توجه به اهمیت موضوع شرکت پژوهشی تولیدی روژآن آزما اقدام به تحقیق و مطالعه برای تولید تست های سریع تشخیصی برای آفلاتوکسینM1 موجود در شیر نموده است، که مرحله تحقیقی با موفقیت سپری شد ودر آغاز راه تولید انبوه برای ارائه خدمات به هموطنان عزیزمان هستیم